Kadroya Alınma Umuduyla İş Kazası Tutanağından Vazgeçti

Merhaba,

Kısa süre önce tanıştığım bir işçi arkadaşın başından geçen ilginç bir öykünün İŞÇİ BİRLİĞİ Gazetesi okurlarının ilgisini çekebileceğini düşündüm.

Büyük bir fabrikada çalışan bu arkadaş, geçen yılın son aylarında bir iş kazası geçirmiş. İki kişilik işi tek başına yapmaya çalışırken eli sıkışmış ve bir parmağı kırılmış. Hastaneye kaldırmışlar, fakat şirket yetkilisi iş kazası tutanağı tutturmak istememiş. Arkadaş da kabul etmiş ve tutanak tutulmamış.

Neden itiraz edip tutanak tutturmadığını sorduğumda bana şu cevabı verdi: “Ben fabrikanın alt işvereninde çalıştığım için fabrikanın kendi kadrosuna geçme şansım var. Rapor tutturup bunu riske atmak istemedim. Bildiğim kadarıyla böyle bir olay sonucunda hem fabrikaya hem de alt işverene ceza kesiliyor.”

Kendisine iş kazası geçirenlerin haklarını biliyor musun diye sorduğumda, bilmediğini öğrendim. Fabrikada sendika da olmadığı için yol gösterecek kimse yok. Bu yüzden işçiler, taşeronda çalışmaktan kurtulmak için patron ne isterse kabul etmek zorunda kalıyorlar. Fabrikada taşeron firmada çalışanlar asgari ücret, kadrolu çalışanlar bunun iki katına yakın alıyorlarmış. Bu taşeron sistemi, işçilerin en temel haklarını savunmalarını engelliyor.

Yalova’dan bir İŞÇİ BİRLİĞİ Okuru