Irak'ta ABD'nın Savaş Suçlarına İlişkin Yeni Kanıtlar

İsviçre’de yayınlanan Uluslararası Çevre Araştırmaları ve Kamu Sağlığı Dergisi’nin son sayısında çıkan bir makalede Felluce’deki savaşın verdiği genetik zarar ve insan sağlığına etkilerinin ABD’nin Hiroşima’ya attığı atom bombası sonrası dönemle karşılaştırılabilecek düzeyde olduğu belirtildi.

“2005-2009 Arasında Irak Felluce’deki Kanser, Çocuk Ölümü, Cinsiyet Oranı” başlıklı makale, ABD ordusunun 2004 yılında Felluce kentine yaptığı canice saldırıdan bu yana genetik göstergelerden ve diğer sağlık göstergelerinden yararlanılarak yapılan bir araştırmaya dayanıyor.

IrakAraştırmanın en çarpıcı sonuçları arasında şunlar sayılabilir: bu dönem içerisinde lösemi hastalığı 38 kat, kadınlardaki meme kanserinde 10 kat, 0-14 yaş arası çocuklardaki kanserde 12 kat ve genel olarak kanserde dört kat artış görüldü.

Araştırma sonucunda, (genetik tahribatı yansıtan önemli bir gösterge sayılan) doğumdaki cinsiyet oranlarında bir değişiklik saptandı. Buna göre, doğumlarda 1000 kız çocuğuna 850 erkek çocuk düşüyor. Eskiden 1050 erkek çocuğuna 1000 kız çocuğu düşerdi. Bu değişim, Hiroşima’ya atılan atom bombası sonucunda meydana gelen değişime benziyor. Araştırmayı yapan ekipten doktor Busby şunları belirtiyor: “Bu, sıradışı ve endişe verici bir sonuç. Böyle bir etkinin ortaya çıkması için, saldırıların gerçekleştirildiği 2004 yılında çok büyük bir mutajenik etkiye maruz kalınmış olması gerekir. Acil olarak, değişime neden olan etken bulunmalıdır. Pek çok kişi bunun uranyumdan kaynaklandığını düşünse de daha fazla araştırma yapıp bölgeden alınan numuneleri bağımsız bir biçimde analiz edene kadar buna emin olamayız.”

Bu bilimsel bulgular, ABD’nin Irak halkına karşı açtığı savaşın insanlık dışı ve faşist doğasına tartışmaya yer bırakmayacak biçimde tanıklık etmektedir.

Kaynak: http://www.workersparty.org/iraq-evidence-us-war-crimes_7-22-10.htm

Çeviri: İŞÇİ BİRLİĞİ KOLEKTİFİ