“Dış Mihraklar” Teorisinin Üretimine Bir Örnek

Tuzla’daki tersane kazaları, iş cinayetlerinin açıkça görünen yüzü olduğu için sadece işçilerin değil tüm ülkenin dikkatini çekmektedir. Olaylarla ilgili birçok meslek kuruluşu bölgeyi ziyaret ediyor. Bu ziyaretlerin birinde yer alan bir avukat arkadaşım, ilginç bir olay aktardı. Bu kişi, bana, bugün halen İstanbul Barosu’nun üst düzey yönetiminde yer alan, Turancı, ırkçı ve şoven çevrelere yakınlığıyla (hatta bazılarına göre yakınlıktan da öte olmasıyla) bilinen bir avukatın ziyaretteki tavrını anlattı. Arkadaşımın aktardığı bu olayı, ülkedeki toplumsal sorunların nedeninin, “yabancı güçlerin oyunu” olduğu efsanelerinin nasıl yaratıldığını açıkça ortaya koyduğu için İşçi Birliği okurlarıyla paylaşmak istiyorum:

“Ziyarete gittik. Tabi meslek kuruluşu olduğunuz için sendikaları olduğu gibi işverenleri de ziyaret ediyorsunuz. H.Ö. de vardı. Tersane patronlarına kazaların nedenini sorduk. Cevapları arasında ‘taşeronluğun da buna neden olduğunu’ söylediler. Hem de patronlar bunu kabul ediyor! Ama H.Ö. tersane patronlarıyla konuşurken onlara ne dedi biliyor musunuz? ‘Bu iş kazalarında örneğin yabancı güçlerin parmağı olduğu söylenemez mi? Mesela Alman istihbaratının. Üretimi baltalamak için düzenlenmiş bir iş olmasın?’ Bu söz üzerine tersane patronları adeta ‘biz bunu daha önce niye akıl edemedik?’ dercesine sevindiler.”

İstanbul’dan Bir İŞÇİ BİRLİĞİ Okuru