Şili’de Maden İşçileri Gerçekten Kurtuldu Mu?

Şili’de 5 Ağustos 2010 tarihinde San Jose Bakır ve Altın Maden İşletmesi’nde meydana gelen göçükten sonra 69 gün boyunca yerin 700 metre altında mahsur kalan 33 madenci 13 Ekim 2010’te kurtarıldılar.

Kurtarma operasyonu bütün dünyada medyatik bir şova dönüştürüldü. Bir milyardan fazla insanın bu haberleri izlediği hesaplanıyor. Haber malzemesi tükenince göçükteki madencilerle ilgili filmler ve belgesellerin çekilmesine, kitapların yayınlanmasına başlandı. Madencilere yaşadıkları olayları anlatmaları karşılığında yüksek miktarda para teklif ediliyor.

Şimdiye kadar madencilerin özel hayatı dahil her şeye değinildi ama bu kazanın nedenlerine, koşullar aynı kaldığı sürece benzer kazaların gelecekte de yaşanacağının kaçınılmaz olduğuna dair hiçbir şey söylenmedi.

Toprak altından çıkarılan ilk işçiye sarılan Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera aynı zamanda enerji, maden ve perakende sektörlerinde büyük şirketlere sahip, ülkenin en zengin işadamlarından biri. Kardeşi ve eski iş ortağı Juan Pinera, Pinochet döneminde Çalışma Bakanı’ydı. Pinera, faşist bir darbe sırasında katledilen ilerici lider Salvador Allende’nin başlattığı devletleştirme politikalarına son vererek madenleri özelleştirmişti.

Bakır, kömür, altın gibi madenlerin uluslararası piyasalardaki fiyatı artınca, bu artışa paralel olarak, hammade ihraç eden bir ülke olan Şili’deki iş kazalarında da büyük bir artış meydana gelmektedir. Bakırın libresinin 0.8 dolar olduğu 2002 yılında 28 ölümcül kaza yaşanmıştı. Bakırın libre başı fiyatı 2007 yılında 3.2 dolara çıkınca, kazalarda ölen madencilerin sayısı da 40’a yükselmişti.

Şili Maden İşçileriBir devlet kurumu olan Jeoloji ve Maden İşletmesinin verdiği resmi rakamlara göre Şili’de son on yılda 400, son yirmi beş yılda 742 maden işçisi hayatını kaybetti. Her yıl ortalama 40 madenci hayatını kaybediyor. Geçen sene hayatını kaybedenlerin sayısı 31’i bulmuştu. Bu, son olayda kurtarılan madencilerin sayısına neredeyse eşit bir rakam.

Son göçüğün meydana geldiği San Jose Bakır ve Altın Maden İşletmesi’nde ise kaza “geliyorum” demişti. 2004 yılında meydana gelen bir kaza bir işçinin hayatına malolmuştu. Üç yıl sonra üç işçinin daha hayatını kaybetmesi üzerine işçiler şirketi mahkemeye verdiler. Maden geçen yıl geçici olarak kapatıldı. Şirket, güvenlik önlemlerini aldığını belirtince, maden yeniden açıldı. Ama 2007 yılında meydana gelen ve ölümle sonuçlanan bir başka kaza, firmanın tekrar kapatılmasına yol açtı. Şirket yeniden güvenlik önlemlerinin alındığına dair iddialarla madeni açtırmayı başardı. İşçiler koşulların değişmediğini, yüksek risk altında çalıştıklarını defalarca açıklamalarına rağmen, seslerini duyuramamışlardı.

Madencilerin kurtarılmasından üç gün sonra Şili’nin Petorca bölgesinde bulunan bir yer altı madeninde meydana gelen göçükte 26 yaşındaki Roberto Fernandez adında bir madenci hayatını kaybetti. Şili’de – ve dünyanın her yerinde – benzer çalışma koşulları değişmediği sürece maden kazalarına dair haberleri duymaya devam edeceğiz.

Türkiye’deki burjuva medyanın da geniş yer verdiği Şili’deki olay, bunca sulandırılmış ve maddi koşullarından soyutlanmış bir biçimde yansıtılmasına rağmen ister istemez Türkiye’deki maden kazalarını ve kazalar sonrasında Türk yetkililerin verdikleri demeçleri hatırlattı. Bu durum, 17 Mayıs 2010 tarihinde Zonguldak’ta meydana gelen grizu patlamasından sonra işçiler için “güzel öldüler” açıklamasını yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’i özellikle rahatsız etti. Şilili madenciler kurtarıldıktan sonra Ömer Dinçer şu açıklamayı yaptı: “İşçilerimizi 560 metreden 3 günde çıkarırdık. Biz çok daha iyiyiz.” Oysa, Zonguldak’taki patlamada hayatını kaybeden Engin Düzcük ve Dursun Kartal adlı işçilerin cesetlerine hala ulaşılamadı.

Bakan Dinçer gayet iyi bilmektedir ki, Türkiye maden kazalarında yaşanan ölümlerde Şili’yi çok geride bırakmaktadır.  TBMM Maden Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı rapora göre 1941 yılından beri Türkiye’de yılda ortalama 247 maden işçisi hayatını kaybetmektedir. Şilili madencilerin bu kadar haber yapılması Bakanı işte bu yüzden rahatsız etmektedir.