Tek Gıda-İş Önünde Direniş

Tek Gıda-İş Sendikası çalışanı Uğur Doğan 20 Haziran 2011 tarihinden bu yana, yaklaşık yirmi yıldır emek verdiği Tek-Gıda-İş’in İstanbul Levent’teki genel merkez binasının önünde tek başına direniyor. Tek bacağı protez olan ve yüzde yetmiş engelli raporu bulunan Doğan, sendikada santral memuru olarak çalışıyordu. Ancak Doğan, kendisine çaycılık, bulaşıkçılık ve hatta sendika yöneticilerinin çocuklarının özel işleri de yaptırılıyordu. Buna rağmen, 27 Mayıs 2009’da sendikanın malî durumu bahane edilerek ‘zaten emekliliğe de hak kazandığı’ bildirildi ve işten çıkarıldı. Onun işten çıkarılmasının hemen ardından yerine başka bir işçi alındı. Doğan’ı emekliliği de bahane ederek işten çıkaran sendikacılar, yaşı 70’e varan kendi tanıdıklarını emekli oldukları halde çalıştırmayı sürdürüyorlar.

Hakkını başlangıçta mahkeme yoluyla aramaya çalışan Doğan, açtığı işe iade davasını kazandı. Tek-Gıda-İş Sendikası 3 Mayıs’ta bir ihtarnâme göndererek Uğur Doğan’ın 3 gün içinde işe başlaması gerektiğini bildirdi. Anlaşma sağlandıktan sonra Doğan 9 Mayıs günü işe başlamak için sendikaya gitti. Bir süre sonra Mustafa Türkel geldi ve hakaretler yağdırarak kendisini sendikadan kovdurdu. Sonraki günlerde de sendika yönetimince benzer aşağılayıcı davranışlara maruz bırakıldı.

Doğan, destek alabilmek için diğer sendikaları aradı, fakat onlardan da beklediği desteği bulamadı. “DİSK’i aradım ancak bana ‘fabrika önünde olsaydın gelirdik, sendika önünde olduğun için gelemiyoruz. Kendi bindiğimiz gemiye delik mi açalım?’ dediler.” Aynı zamanda TBMM’yi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını da aradığını söyleyen Uğur Doğan hiçbir sonuç alamadığını ifade etti ve şöyle dedi: “Bu bina işçilerin malı olmaktan çıkıp, sendika ağalarının kendiişlerini çevirdikleri bir yer haline gelmiş. Mustafa Türkel 4-C ile mücadele edeceğine dair namusu ve şerefi üzerine söz vermişti; ama bu sendikada 4-C statüsünde işçiler çalışıyor. Sendikanın temizlik işleri, taşeron temizlik firması bulunan eski 4 No’lu Şube Başkanı Nasıf Koç’a veriliyor.” O sırada binadan çıkan bir PTT işçisini görünce ekliyor: “Postacılara para verip taahhütlü mektupları geç getirmeleri söyleniyor. Bu da bir şey mi? 1991 yılında bu sendikanın bir şubesinde çalışıyordum. Şubenin yakacak ihtiyacı mazot ile gideriliyordu. O zamanlar 700 litrelik tankere 1,5 tonluk mazot faturaları kesilirdi” diyor.

Direnişçi işçi şimdiye dek her türlü tacizle ve engellemeyle karşılaştığı halde mücadelesini sonuna kadar kararlılıkla sürdüreceğini belirtiyor.